2020. ápr 05.

Floridából a korona vírussal kapcsolatban

írta: cybernagyi
Floridából a korona vírussal kapcsolatban

Rászántam magam hogy írjak róla mi a helyzet itt Floridában, hogyan éljük meg a koronavírus járványt. Mivel egyre több ismerősöm érdeklődik, sokszor kellene ugyanazokat a dolgokat leírnom, így hát most megosztom mindenkivel akit érdekel.img_e5652.JPG

Mi szerencsére jól vagyunk, itt nálunk még egész normális az élet, egészen a közelmúltig nem nagyon vettük észre hogy mi történik, inkább a tv-ben figyeltük a híreket.  Már Januárban hallottunk a problémáról,de akkor még reméltük hogy nem lesz különösebb dolog, hisz annyi ilyen gyilkos vírust leküzdöttünk már az utóbbi évtizedekben. Egyébként is Januárban még a tv-ből és a vízcsapokból is Trump elnök impeachment tárgyalása folyt. A Demokraták teljes erővel próbálták eltávolítani Trump elnököt, a média pedig ebben teljes szövetséges volt, éjjel nappal erről beszéltek, a világ fontos dolgairól szinte semmit nem hallottunk. Így aztán a Koronavírus is csak rövid kis néhány szavas hír volt, Kináról, Japán, távol kelet,..stb.

Még távolinak tűnt a dolog, de én már Januárban is aggódtam  rendesen, mert a lányom akkor kellett Japánba és távolkeletre utazzon 3 hétre, a munkája miatt és a saját gépükkel repdestek, de akkor is rosszul hangzott az egész. Én egyfolytában imádkoztam és csak abban reménykedtem, hogy elővigyázatosak. Hála Istennek épségben hazajutott, bár őszintén megmondom kissé elállt a lélegzetem mikor láttam, hogy hazafelé nem is a saját gépükkel jött, hanem rendes utasszállító járattal Japánból.  Akkor már hallottuk hogy itt a kormány, és a nagy légitársaságok megállították a járatokat Kínából, mindössze 11 reptérre érkeztek gépek ahova az amerikai állampolgárokat és a zöldkártyásokat hazahozták és 14 napra karanténba tették. Akkor már Kaliforniából és Washington államból hallottunk híreket pozitív tesztekről. De itt nálunk még viszonylag normálisan zajlott az élet. Még a Március 8 hétvégén Daytona Beachen megtartották a motoros találkozót, még mi is elmentünk Daytonába a Magyar Templomba és vacsorára.  Egy ismerősöm itt van Magyarországról, itt dolgozik egy csereprogram keretében, Március végén utazott volna haza, ezért is mentünk el Daytonába, hogy mielőtt elmegy még megnézze a magyar templomot és klubot.   Már akkor kevesebben voltak a megszokottnál és beszélgettek róla ,hogy a hónap végére tervezett több napos magyar találkozót  már lehetséges, hogy nem tudják megtartani.

Itt még normálisan volt minden az üzletekben, még Március közepén mentem én is az orvosi előjegyzéseimre, amik régi előjegyzések, 6 hónap utáni kontroll vizsgálatok voltak. Ekkor már ott voltak a kézfertőtlenítők minden bejáratnál, minden ablaknál, és kikérdeztek utaztunk-e külföldre, vagy találkoztunk-e beteg emberrel, köhögünk-e, lázunk van-e, természetesen lázat mértek legelőször, -  bár ez máskor is az elsők között van a lázmérés, vérnyomás, súly, stb. - Ekkor már kérték ha köhögünk viseljünk szájmaszkot, sőt adtak is a rendelőben.

Eközben Florida kormányzója már egyre kérte az önkormányzatokat, hogy ne engedélyezzék a tömegeket vonzó rendezvényeket, zárják be az iskolákat, stb. De itt Floridában ugyanaz történt mint az egész USA-ban. A mi kormányzónk rendszeresen tárgyalt, együtt műkődött a központi kormánnyal , igyekezett követni a javaslatokat, természetesen a helyi adottságokhoz igazítva, de ugyanúgy mint máshol itt is a nagy Demokrata városok, mint Miami, Fort Lauderdale, Tampa , Orlando vezetői valószinű jobban gyűlölik Trump elnököt, mint amennyire a koronavírustól félnek, nem nagyon törődhettek a kormány tanácsaival, vagy egyszerűen csak nem akartak lemondani a bevételről amiket ezek a rendezvények és a túristák hoznak, mert még akkor sem zárták le a beacheket, nyilvános helyeket, mikor a kormányzónk már naponta határozottan kérte tegyenek lépéseket. Itt is megtörtént ugyanaz mint az Olaszoknál, mikor a kormányzó elrendelte az iskolák bezárását, és hogy a szülők aki theti dolgozzon otthonról, akkor mit csináltak az emberek? - nem csak a tavaszi szünetre idetóduló főiskolások , akik Márciusban itt tomboltak, dél Florida partjain, egyfolytában részegek, zajlik a drogos orgia - de sok helyi lakos is családostól kitódultak az óceán partra, bevásárlóközpontok, szórakozóhelyek, minden tömve volt. Azt hitték ez egy extra kis vakáció, itt a mi megyénkben épp akkor volt vége a tavaszi szünetnek, nyári meleg volt, így aztán sokan nem foglalkoztak a hírekkel.

Hitetlenkedve néztük a híreket, hogy annyi ember volt a beachen, még itt Jacksonvilleben is mint Július negyedikén, az ünnepen. Itt máskülönben ilyenkor nincs tömeg a vizpartokon. Erre a  mi polgármesterünk  bekeményített és lezárta a beacheket,kijelentette, hogy vége a partizásnak!  Egyszerűen meg kellett tiltani az embereknek hogy nem mehettek, aki kimegy megbüntetik. Ez sem volt elég, következő lépésben a parkolókat lezárták elbarikádozták, de még akkor is voltak akik háborogtak a híradóban hogy miért nem mehetnek a vizpartra. A dél floridai polgátmesterek még akkor sem tettek semmit, tömeg tombolt mindenhol, a tv riportereknek mikrofonjába ordította a fiatal főiskolás generáció részegen, egymást túlkiabálva, hogy nekik ugyan senki ne mondja hogy nem partizhatnak a beachen, ők ezt a bulit hónapokkal ezelőtt tervezték már, nehogy már lemondjanak a tavaszi szünetről.Sajnos később megtudtuk még a helyi főiskolára is mentek vissza olyanok akik aztán betegek lettek hamarosan.

Közben az iskolák, önkörmányzatok keményen dolgoztak, hogy létrehozzák az internetes oktatás rendszerét, minden szülőt felhívtak az iskolákból, hogy van-e internetük kompjúterük, akinek nem volt esetleg, annak segítettek olcsó  vagy ingyenes internethez jutni, a gyerekeknek  akinek nincs, adtak ki laptop kompjútereket és azóta már kiderült hogy valószínű az idei tanévben már így zajlik majd az oktatás, nem mennek vissza az iskolába.

Ugyanúgy mint otthon, itt is sok ember otthon maradt, viszont még mindíg sokan töltötték az idejüket nyilvános helyeken, úgy hogy következő lépésben elrendelték a szórakozó helyek bezárását, éttermek, mozik, bezárását. A kormányzó elrendelte hogy a fogászatok a sürgősségi eseteken kívül halasszák el a kezeléseket. A kórházak csak az életmentő műtéteket végezzék, stb. Mostanra eljutottunk oda, hogy végre látszik mindenfelé a maradj otthon akció, üresek a vizpartok, utcák, terek, stb.

Itt nálunk az üzletekben eddig normálisan zajlott az élet, Két hete még, amikor máshonnan jöttek a hírek hogy kiürültek az üzletek, itt még volt minden, annyi volt, hogy a papir termékeknél ritkábbak voltak a polcok, nem volt akkora választék, voltak üres helyek. Élelmiszer minden volt, a húsféleség volt ritkábban, és például virsli féleség nem volt annyi mint amit megszoktunk, csak néhány féle. Aztán a következő héten mikor mentem , már az is jobban fel volt töltve, csak a tisztitó és fertőtlenítő szereknél voltak hiányosabbak a polcok. Akkor is tudtam venni, csak nem éppen azt amit szerettem volna.

Itt a múlt hónapban még nem kérték a maszkot, csak azoktól akik köhögtek, vagy betegnek érezték magukat, a kesztyűt is azt mondták, nem fontos, azzal is ugyanúgy továbbadjuk a vírust. Inkább mossunk kezet gyakrabban, fertőtlenítsük és ne nyúljunk az arcunkhoz. Mostmár egyre több helyen a munkáltatók adnak maszkot is a dolgozóknak, mert ha nem is nyújt teljes védettséget, de a fertőzés terjedését csökkenti.

Közben a kormány napi tájékoztatójából folyamatosan kaptuk a híreket, az elnök tárgyalt autógyárakkal, repülőgép gyárakkal, vállalkozókkal stb. akik üzemeket gyorsan átállitottak lélegeztető gépek egészségügyi eszközök gyártására. Alkolos italokat gyártó üzemek átálltak kézfertőtlenítő gyártására, de a központi kormánnyal tárgyaló cégeken kívül, helyileg is a kisebb cégek is, vállalkozók sorra tették a felajánlásokat, hogy átállnak a szükséges dolgok gyártására. Ugyanúgy mint otthon is itt is ügyes nők nekiláttak maszkokat varrni. stb.

Az iskolák konyhái az iskola bezárások után is tovább dolgoznak és mindennap készítik az ételt, és elvihető csomaokban kint a parkolóban adják be az autókban várakozó gyerekeknek, arra gondolva, hogy vannak gyerekek akiknek az iskolai étel a fő étkezés, mert esetleg otthon nem jutna nekik elegendő ennivaló. Főleg a mostani helyzetben nagy segítség, azoknak akik esetleg elveszítették a munkájukat. Igaz, sok vállalkozó továbbra is fizeti a dolgozóit, ameddig tudja, de akit nem tudnak fizetni és otthon kell maradni az most jelentkezik munkanélküli segélyre. Ahogy a helyi hírekben hallottam, Márciusban két hét alatt több ember adta be a munkanélküli segély kérelmet, mint tavaly egész évben.

Szerencsére a kormány gyorsan lépett ezügyben is, már Március elején kidolgoztak egy programot, hogy minden amerikainak küldjenek pénzt a krízis helyzet idejére, Aki 75 ezer dollárnál kevesebbet keres, az kap az államtól 1200 dolláros csekket, házaspár esetében a közös jövedelmük 150 ezer dollár allatt mindketten megkapják, plusz gyerekenként 500 dollárt. Létrehoztak alapot amiből a vállalkozókat segítik, hogy fizetni tudják a dolgozóikat még ha nem dolgoznak is. Kisvállalkozók kölcsönt igényelhetnek, ha jól emlékszem 0,5 százalékos kamattal. Igen széleskörű programot dolgoztak ki a gazdasági helyzet segítésére, de sajnos még mindíg nem láttunk belőle semmit, mert a Demokraták nem szavazták meg, beletettek olyan követeléseket, ami a saját propaganda céljaik voltak és semmi köze a korona vírus helyzethez. Miután a szavazás  kétszer is kudarcba fulladt , végül a konzervatívok beadták a derekukat és elfogadták a követeléseket, már nem akarták tovább halasztani, mert az elnök egyfolytában azt hangoztatta, az embereknek most kell a segítség amikor bajban vannak. Végre átment a program, de százmilliók benne vannak amiknek semmi köze a koronavírushoz, hanem a Demokraták olyan programjai amiket eddig a konzervatívok nem szavaztak meg nekik.

Ahogy itt erre a krízisre reagáltak nekem nagyon szimpatikus. Mindjárt az elején, ahogy a maradj otthon, dolog elkezdődött, a reklámok arról szólnak a tv-ben, hogy az autógyárak kinálják az autókat, kamatmentes hosszú időre, még házhoz is szállítják, kiválaszthatod online. Akinek részletfizetése van és elveszítette a munkájt, amig ez a helyzet tart nem kell részletet fizetnie. Az elektromos szolgáltatók nem kapcsolják ki a villanyt, sőt reklámozzák, hogy aki nem tudja fizetni, a segélyalapjukból kifizetik neki. Halasztást adnak házrészletre, rendeletet adtak ki, hogy ha a bérlő nem tudja fizetni a bérleti díjat, a tulajdonos most nem teheti ki, a bíróságok nem is tárgyalnak ilyen ügyeket. Naponta hallani jó híreket is, vállalkozók, cégek akik fizetik a dolgozóikat még az otthon maradás idején is. Hallani háztulajdonosokról akik nem kérik el a teljes bérleti díjat az albérlőktől, és sorolhatnám a szívet melengető dolgokat is a sok rossz hír között.

Ami nekem az itteni világban nagyon tetszik, hogy itt nem szidják az öregeket, itt nincs vén marházás, vén kurvázás, itt mindíg azt halljuk, figyeljünk oda az idősekre, nézzünk át a szomszédainkra van-e ennivalójuk, hogy vannak, segítsünk bevásárolni nekik. Nekem nagyon rosszul esik hallani látni ahogy otthon durván ócsárolják az öregeket, a vén hülyék nem tudnak otthon maradni. Azok a vén hülyék valakinek a szülei, nagyszülei, lehet nem is nagyon értik mi ez a vírus, nem mindegyiknek van internetje és rálátása a modern világra, lehet egyedül van, nem is érti miért nem mehet ki. Az ordítozás és szitkozódás helyett meg kellene próbálni elmagyarázni nekik miért kell otthon maradniuk, és segítséget felajánlani. Némelyik meg lehet hogy másnapra már el is felejti amit hallott. Akik elég szerencsések leszünk ,mi is megöregszünk, úgy bánjunk az öregekkel ahogy szeretnénk hogy majd velünk bánnak. Ezek az öregek végig dolgozták az életüket felneveltek bennünket , nem idióták és nem szabadna hogy teher legyenek a társadalom számára. Nekik köszönhetjük hogy itt vagyunk.

Mostmár túl hosszúra nyúltam, nem lehet mindent egyszerre elmondani, de azt még szeretném, hogy ne higgyetek a rémhíreknek, nem minden igaz amit a tv-ben és interneten mondanak.

Florida területe 170 300 km2 (Magyaroszág 93 030 km2) Florida lakossága 21 500 000 körül van, - több mint a kétszerese Magyarországénak - természetesen az illegálisok és ideiglenesen itt élők számát nem lehet pontosan hozzáadni. Ebből jelenleg 11 ezer 545 fertőzött beteg van,  1470 ember került kórházba, és 195 haláleset a vírus következtében. Vannak olyan megyék ahol szinte nincs is beteg, reméljük hogy nem is lesz. Ha végre mindenki otthon maradna talán meg tudnánk állítani a terjedést. Személy szerint nekem nagyon szimpatikus ahogy a kormányzónk és a polgármestereink itt a környéken a helyzetet kezelik, és azért is hangsúlyozom, hogy konzervatívok, mert ők azok akiket most nem a Trump gyűlölet fűt és az azért sem csinálom, hanem együttműködnek a központi kormánnyal és gyorsan hozzák a helyi rendeleteket, döntéseket. Nem akarok túl sokat politizálni, de ha megnézitek azokban a liberális államokban és nagyvárosokban a legrosszabb a helyzet, akiknek a vezetői nem akartak együttműködni az elnökkel. Ellenálltak, sőt odáig fajult a dolog, hogy mikor az elnök már hetek ota arról beszélt, hogy kutatókkal, orvosokkal szakemberekkel azon dolgoznak hogy két malária gyógyszert engedélyeztessenek, amit Európában már sikeresen alkalmaztak, mivel ezeknek nem kell olyan hosszú idő az engedélyezésre nem kell hosszas emberi kisérletezés, mert máshol már használják, szóval az Egészségügyi központ rekord idő alatt engedélyezte a használatát. Több liberális kormányzó betiltotta az államaikban a használatát, a liberális tv meg gúnyolta és úgy emlegette hogy a Trump által erőltetett gyógyszer. Aztán csak jöttek a hírek, hogy emberek akiktől a családjuk már elköszönt és azt gondolták nem érik meg a reggelt, önkéntesen vállalták a malária gyógyszer kezelést, reggelre jobban lettek és felgyógyultak. Mostmár jönnek a hírek, hogy ezek a Demokrata kormányzók sorra meggondolják magukat és mégis csak engedélyezik a gyógyszerek kórházi használatát. Szomorú hogy még ilyen helyzetben is vannak akik a politikia nézeteiket fontosabbnak tartják.img_e5645.JPG

Itt a környékünkben Florida Észak keleti részén, Jacksonville ami az USA legnagyobb területű városa, csaknem a teljes Duval megye 387 pozitiv eset van, ebből 11 nem floridai lakos. 9 haláleset, és 44 embert kezelnek kórházban. 

img_5653.jpg

A szomszédos St.Johns megye tőlünk délre ahova St. Augustine is tartozik, 132 eset amiből 3 nem itteni lakos, 2 haláleset és 24 embert kezelnek kórházban. 

img_e5649.JPG

Jacksonvilletől nyugatra Baker megyében pedig 11 pozitiv eset van, 2 embert kezelnek kórházban , halál eset még nincs náluk. Ennek nagyon örülök, mert a fiamék ott élnek, megnyugtató hogy alig van, reméljük nem is lesz több, Az első 8 esetről tudtam hogy a nyugdíjas otthonban volt mind egy helyen és állítólag az első beteg nem is idevalósi volt, Florida más részéről utazott ide. Ki tudja, lehet hogy épp ő látogatott valakit az idősek otthonában, pontosan nem jártam utána, de onnan indult útnak az egész, legalábbis kint Baker megyében.

 

img_e5654.JPG

Nos ez a helyzet a közvetlen környékünkön, itt nincs pánik az emberek többsége teszi amit kell, szerintem az önkormányzatunk is és a kormány is teszi a dolgát, hozzák a szükséges intézkedéseket.

Még egy nagyon fontos dolog az ijesztgető propagandákkal kapcsolatban, már láttam a szocialisták rémhíreit, hogy hatvan millió ember van egészségügyi biztosítás nélkül, mert elvesztették a munkájukat. Nos, azt nem tudom pontosan mennyien veszítették el a munkájukat, de az Egyesült Államokban az elnök minden nap elmondja, hogy minden teszt ingyenes és minden coronavírusos beteget ingyen kezelnek, sőt a családok akiknek a betegség miatt otthon kell maradniuk karantén és ápolás, stb. kapnak támogatást, segítséget.

Vigyázzatok magatokra, maradjatok otthon, rajtunk múlik hogy megállítsuk a vírus terjedését.

Az alábbi linken megtalálható a Florida táblázat, COVID-19 Dashboard, aminek az adatait naponta frissítik. A jobb oldalon a megyék nevére klikkolva láthi a helyi adatokat is megyékre lebontva.

https://experience.arcgis.com/experience/96dd742462124fa0b38ddedb9b25e429

 

 

Szólj hozzá

járvány maszkok Florida kesztyűk maradj otthon koronavírus Jacksonville St.Augustine Baker megye malária gyógyszer